Gyümölcsös muffin (Niki)
Az itt olvasható recept egyenesen New Yorkból érkezett, s bár Amerikában áfonyával készítik, mi nyugodt szívvel magyarosíthatjuk egy kicsit…
Hozzávalók: 1 tojás, 2 bögre finomliszt, 3/4 bögre tej, 1/3 bögre kristálycukor, 1 bögre gyümölcs, 1/2 bögre étolaj, 1 teáskanál só, 1 evőkanál reszelt narancshéj, 3 teáskanál sütőpor (nem kell hozzá egy egész csomag!), 2 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál apróra vágott narancshéj
Elkészítése: Olajozzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 12 darabos muffin sütőformát! (Az olajozás egyszerűbb művelet, de a tészta leragadását csak úgy kerülhetjük el, ha gondosan hajtjuk végre.) A sütőt melegítsük elő a legmagasabb hőfokra. A hozzávalók kiméréséhez a legjobb, ha egy 2,5 dl-es bögrét választunk: a későbbiekben szinte minden összetevőt ezzel mérünk. A tojást folyamatos kevergetés mellett elegyítjük az olajjal. Az olajat lassan öntsük, hogy ki ne csapódjon. (Ez azt jelenti, hogy a tojás és az olaj különválik az edényben.)
A tojás és az olaj keverékéhez öntsük a tejet, a cukrot, a reszelt (!) narancshéjat, majd a gyümölcsöt és végül a lisztet, amit átszitáltunk és a sütőporral valamint a sóval elkevertünk. A tésztát nem kell simára keverni, elég, ha a liszt csak éppen átnedvesedett. Az így összeállított tészta kissé darabosnak, ragacsosnak tűnik. Az apróra vágott narancshéjhoz rakjunk 2 evőkanál cukrot, majd miután a forma kosarait 3/4-ig megtöltöttük a tésztával, mindegyik tetejére tegyünk ebből a cukrozott narancshéjból. A tésztát addig süssük, míg aranybarna nem lesz a teteje. A sütési idő kb. 15-20 perc. Az elkészült muffinokat emeljük ki a kosarakból, és ha mód van rá, vasrácson hűtsük ki.
Nem árt tudni, hogy szinte bármilyen gyümölccsel készülhet a muffin. A képen látható kosárkákban gyümölcskeverék van, azaz ribizli, málna, szeder, és meggy (természetesen magozott). Készíthetjük befőttel, apróra vágott aszalt gyümölccsel (szintén kipróbált recept!), és mirelit gyümölcskeverékkel, ebben az esetben a mikrohullámú sütőben olvasszuk fel a gyümölcsöt és csorgassuk le róla a fölösleges levet. Készülhet ananász és mandula keverékével, kakaóval, csokoládéval. A tészta minden esetben ugyanúgy kisüthető. Még egy megjegyzés: a reszelt és az apróra vágott narancshéjnál ügyeljünk arra, hogy csak a narancssárga felső réteget vágjuk le, mert a héj fehér része keserű!
|