Burgonyapelyhes kenyér (EMargit)
Hozzávalók:
50 dkg BL 80-as liszt (+ a második dagasztásnál kb. 5 dkg)
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
4 ek burgonyapehely
1 kk maláta (vagy cukor)
2,7 dl víz
2 dl kefir
2 dkg margarin
2 kk só
1 kk sikér
késhegynyi aszkorbinsav
10 dkg rozskovász
1,5 dkg friss élesztő
A hozzáadott folyadék mennyisége a kovász állagától függően változhat.
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam, majd 1 órás pihentetés után ismét dagasztás következett. A második dagasztásra a tészta eléggé ellágyult, ezért még egy kevés lisztet tettem hozzá. Dagasztás után lisztezett tálcára borítottam a tésztát, átgyúrtam, majd formázva tepsin kelesztettem 70 percet. Kb. félidőben vágtam be. Előmelegített, gőzös sütőben sütöttem kb 1 órát.
Kovász nélkül is meg lehetne csinálni ezt a kenyeret. Ekkor 2,5 dkg élesztőt tennék bele, a hozzáadott folyadék változhat és az első kelesztési idő is biztos rövidebb.
|